Υστεροσκόπηση και Υπογονιμότητα

Υστεροσκόπηση και υπογονιμότητα

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Η ανθρώπινη ζωή ξεκινά όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί με επιτυχία στο εσωτερικό στρώμα της κοιλότητας της μήτρας (ενδομήτριο). Πιστεύεται ότι τυχόν ανατομικές ανωμαλίες σε αυτή τη θέση, όπως πολύποδες, ινομυώματα, διαφράγματα μήτρας (τριγωνικό στρώμα ιστού που διαιρεί τη μήτρα στην μέση) ή συμφύσεις (που συγκολλούν τα τοιχώματα της μήτρας), μπορούν να διαταράξουν αυτή τη διαδικασία.

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η πλήρης διερεύνηση του προβλήματος υπογονιμότητας ενός ζευγαριού, πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση της κοιλότητας της μήτρας. Οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, συγγενείς (εκ γενετής) ή επίκτητες (που αναπτύσσονται στην διάρκεια της ζωής της γυναίκας, πχ ινομυώματα, πολύποδες) μπορεί να είναι μία από τις αιτίες της στειρότητας.

Η υστεροσκόπηση εκτελείται περίπου στο 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Είναι γενικά καλύτερα να εκτελείται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Οι ανατομικές ανωμαλίες της κοιλότητας της μήτρας, έχει εκτιμηθεί ότι, είναι ο αιτιολογικός παράγοντας υπογονιμότητας σε ποσοστό 10% έως 15% των ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία. Κατά την υστεροσκόπηση μπορεί να αφαιρεθούν τα αίτια της υπογονιμότητας, πχ πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις κλπ. Σύμφωνα με μελέτες, το 60-65% των γυναικών που υπεβλήθησαν σε υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων, πολυπόδων της μήτρας, ή λύση συμφύσεων, κατάφεραν να μείνουν έγκυες. Η διόρθωση λοιπόν, αυτών των ανωμαλιών, συνεπάγεται αυτόματη σύλληψη, αλλά και επιτυχή έκβαση της κύησης, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν λείπουν άλλοι παράγοντες υπογονιμότητας, όπως ενδομητρίωση, ή προβλήματα στο σπέρμα.

Αν και η χρήση του υπερήχου, καθώς και η υστεροσαλπιγγογραφία μπορούν να βοηθήσουν στην εντόπιση των ανατομικών αυτών ανωμαλιών, σήμερα, η διαγνωστική υστεροσκόπηση θεωρείται η πλέον αξιόπιστη (gold standard) μέθοδος, για την αξιολόγηση της κοιλότητας της μήτρας, η οποία, λόγω βελτιωμένων ενδοσκοπικών τεχνικών, μπορεί να πραγματοποιηθεί αξιόπιστα και με ασφάλεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 65 % των προβλημάτων έχουν διαγνωστεί με υστεροσαλπιγγογραφία, σε σύγκριση με τα ευρήματα που έχουν διαγνωστεί με υστεροσκόπηση. Αναμφίβολα, η άμεση όραση, και μάλιστα υπό μεγέθυνση, σε μία οθόνη, κατά την υστεροσκόπηση, υπερτερεί έναντι των ακτινολογικών τεχνικών. Ο ρόλος της υστεροσκόπησης στη διερεύνηση της υπογονιμότητας είναι η ανίχνευση πιθανών ανατομικών ανωμαλιών της ενδομήτριας κοιλότητας, που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την εμφύτευση ή την ανάπτυξη του κυήματος, ή και τα δύο.

 

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση κατέχει, έτσι, ιδιαίτερη θέση στην διερεύνηση περιπτώσεων επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων εξωσωματικών, όπως και επαναλαμβανόμενων (καθ’έξιν) αποβολών. Μελέτες καταδεικνύουν την ανίχνευση σημαντικών ανατομικών ανωμαλιών σε ποσοστό ως και 25% των ασθενών με επαναλαμβανόμενους ανεπιτυχείς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, παρότι όλες αυτές οι ασθενείς είχαν φυσιολογική υστεροσαλπιγγογραφία κατά το προηγούμενο έτος.

 

Επεμβατική υστεροσκόπηση

Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι μέσω της επεμβατικής υστεροσκόπησης, οι σχετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις βελτίωσαν σημαντικά το ποσοστό κλινικής εγκυμοσύνης σε άτομα με μη φυσιολογική κοιλότητα της μήτρας κατά την υστεροσκόπηση.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο γιατί πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ενδομήτριος κοιλότητα πρέπει να αξιολογείται κυρίως με υστεροσκόπηση.

Ποιες παθήσεις που συνδέονται με υπογονιμότητα, θεραπεύονται με την υστεροσκόπηση

Γιατί να μας επιλέξετε

Ο γυναικολόγος-χειρουργός Ανδρέας Μπαζαίος MSc, FRCOG, ειδικεύτηκε εξ΄ολοκλήρου στο Λονδίνο, όπου μετά από εξεταστική διαδικασία έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπο-ειδικεύτηκε στην υπογονιμότητα και Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital) και στις Βρυξέλλες, και απέκτησε και Master of Science (MSc) στο ίδιο αντικείμενο στο University of Warwick, England. Έχει εκτελέσει χιλιάδες υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στα Νοσοκομεία ΙΑΣΩ και ΛΗΤΩ, από το 2000, έως σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μέλος της ομάδας ιατρών του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life. Η επαφή του με τους ασθενείς είναι άμεση, και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε 24ωρη βάση, για εξηγήσεις και συμβουλές.

Οι πολύ σημαντικές επιτυχίες, αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ασθενών που υπάρχουν στο παρόν site. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών, σχόλια των οποίων επίσης υπάρχουν στο σχετικό link, έρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακριβώς λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα είτε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο.

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;

Οι τομείς εξειδίκευσής μου αφορούν

>

Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση

Έχω πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις με αυτό τον τρόπο και είμαι μέλος της ομάδας υπευθύνων λειτουργίας του Ενδοσκοπικού τμήματος του ΙΑΣΩ.

>

Υπογονιμότητα και αναπαραγωγή - Εξωσωματική γονιμοποίηση

Με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες χαμηλής ανταπόκρισης στα φάρμακα της εξωσωματικής.
Συνεργασία με την μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος. Δείτε περισσότερα εδώ.
Για οδηγίες χρήσης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης πατήστε εδώ.

>

Κολποσκόπηση / HPV λοίμωξη

Δίπλωμα-Πιστοποίηση Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκοπήσεων (www.bsccp.org.uk list of accredited colposcopists)

>

Αισθητική Γυναικολογία (Cosmetic Gynaecology)

SENIOR MEMBER OF EUROPEAN SOCIETY OF AESTHETIC GYNAECOLOGY (www.esag.org list of Senior members)

>

Κατάψυξη ωαρίων

Μείνετε για πάντα γόνιμες!