Φυσιολογικός Τοκετός

Ο τοκετός χαρακτηρίζεται από μια σειρά συσπάσεων της μήτρας, προοδευτικά αυξανόμενης έντασης, που βοηθούν τον τράχηλο να διασταλεί και το έμβρυο να κατέβει και να εξέλθει μέσα από το γεννητικό σωλήνα της γυναίκας. Ο τοκετός συνήθως ξεκινά μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ.).

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Μόνο το 5-6% των τοκετών λαμβάνουν χώρα την ακριβή Π.Η.Τ., ενώ τουλάχιστον 10% των κυήσεων ξεπερνούν την Π.Η.Τ. !

Η μέση διάρκεια του τοκετού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και είναι συνήθως συντομότερη μετά τον πρώτο τοκετό. Κατά τον πρώτο τοκετό είναι 8-12 ώρες.

Πιθανά σημάδια έναρξης τοκετού:

  • Μικρή ποσότητα βλέννας, ελαφρώς αναμεμειγμένης με αίμα, μπορεί να αποβληθεί από τον κόλπο. Μπορεί να προηγηθούν ήπιες συσπάσεις.
  • Συσπάσεις της μήτρας που συμβαίνουν σε διαστήματα μικρότερα των 8-10 λεπτών μπορεί να σημαίνουν ότι έχει ξεκινήσει ο τοκετός.
  • Ρήξη του αμνιακού σάκου (σπάσιμο των νερών). Η ποσότητα αμνιακού υγρού που θα εκρεύσει, δεν είναι πάντα σημαντική, ενώ μερικές φορές μπερδεύεται με μικρή απώλεια ούρων. Για αυτό είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν τοκετό μέσα σε λίγες ώρες από το «σπάσιμο των νερών», αλλά αν αυτό δεν συμβεί εντός 24 ωρών, θα πρέπει να σας χορηγηθούν φάρμακα (πρόκληση τοκετού) για να αποφευχθεί η είσοδος μικροβίων στη μήτρα και η πρόκληση λοίμωξης (χοριοαμνιονίτιδα).

Ο τοκετός χωρίζεται σε τρία στάδια:

Πρώτο στάδιο

Από την έναρξη των συσπάσεων ως την τελεία διαστολή του τραχήλου (10 εκατοστά).

Αυτό το στάδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις:

  1. Η λανθάνουσα φάση που χαρακτηρίζεται από έντονες συσπάσεις ανά 5-10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο τράχηλός σας θα διασταλεί περίπου 3 έως 4 εκατοστά και θα λεπτύνει (εξαληφθεί). Αυτή είναι συνήθως η μεγαλύτερη σε διάρκεια και λιγότερο έντονη φάση τοκετού.
  2. Η ενεργός φάση, με τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας από τα 4 στα 10 εκατοστά. Οι συσπάσεις θα αυξηθούν σε ένταση και συχνότητα, ανά διαστήματα 3-4 λεπτών. Σε αυτή τη φάση, πολλές γυναίκες ζητούν επισκληρίδιο αναισθησία.

Δεύτερο στάδιο

Αναφέρεται και ως στάδιο εξώθησης του τοκετού. Ξεκινά όταν ο τράχηλός σας ανοίγει εντελώς και τελειώνει με τον τοκετό του μωρού σας. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου, συμμετέχετε ενεργά σπρώχνοντας το μωρό, με κάθε σύσπαση, ώστε να κατέβει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά, αλλά και να ξεπεράσει την μία ώρα, ιδίως για τον πρώτο τοκετό. Τονίζεται, ότι δεν είναι απαραίτητη η περινεοτομή σε όλες τις γυναίκες στη φάση αυτή του τοκετού.

Τρίτο στάδιο

Αφού γεννηθεί το μωρό, στο τρίτο και τελευταίο στάδιο του τοκετού, εξέρχεται ο πλακούντας. Αυτό το στάδιο συχνά δεν απαιτεί δική σας ενεργό εξώθηση και μπορεί να διαρκέσει έως και 30 λεπτά.

Πρόκληση τοκετού

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι πρόκλησης τοκετού είναι:

  • Η παράταση της κύησης πολύ μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού (Π.Η.Τ.). Σε κυήσεις χωρίς επιπλοκές μπορεί κάποιος να περιμένει ως και 2 εβδομάδες μετά την Π.Η.Τ., ενίοτε και περισσότερο.
  • Η μητέρα έχει προεκλαμψία, εκλαμψία ή χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Το έμβρυο έχει υπολειπόμενη ανάπτυξη(IUGR).

Ο τοκετός μπορεί να προκληθεί με:

  • Τοποθέτηση κολπικών υπόθετων που περιέχουν προσταγλανδίνη, ή νεώτερων σκευασμάτων.
  • Χορήγηση ενδοφλέβιας ωκυτοκίνης.
  • Τεχνητή ρήξη του αμνιακού σάκου.

Διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού

Μη φαρμακευτικοί τρόποι:

  • Χαλάρωση, μετά από κατάλληλη νοητική και ψυχική προετοιμασία από τη μαία ΠΡΙΝ τον τοκετό
  • Τοκετός στο νερό
  • Αλλαγές θέσεις και περπάτημα κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Μασάζ
  • Αρωματοθεραπεία. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ

Συνήθεις φαρμακευτικοί τρόποι διαχείρισης πόνου:

  • Αναλγητικά. Τα αναλγητικά οπιοειδή φάρμακα, όπως η μεπεριδίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού σε μικρές μόνο ποσότητες.
  • Τοπική αναισθησία. Η τοπική αναισθησία που εγχύεται στην περιοχή του περινέου, μουδιάζει την περιοχή,σε περίπτωση περινεοτομής ή ρήξης κατά τον τοκετό.
  • Επισκληρίδιος αναισθησία. Αυτός ο τύπος αναισθησίας περιλαμβάνει την έγχυση αναισθητικών φαρμάκων μέσω ενός λεπτού καθετήρα που έχει εισαχθεί στον χώρο που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας απώλεια της αίσθησης στο κάτω μέρος του σώματος. Αυτός ο τύπος αναισθησίας χρησιμοποιείται και για κολπικούς τοκετούς και για καισαρική τομή.
  • Γενική αναισθησία. Αυτός ο τύπος αναισθησίας χρησιμοποιείται συνήθως σε κατεπείγουσες καισαρικές τομές, που δεν υπάρχει η χρονική άνεση να δοθεί επισκληρίδιος.

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;

 

 

Οι τομείς εξειδίκευσής μου αφορούν

>

Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση

Έχω πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις με αυτό τον τρόπο και είμαι μέλος της ομάδας υπευθύνων λειτουργίας του Ενδοσκοπικού τμήματος του ΙΑΣΩ.

>

Υπογονιμότητα και αναπαραγωγή - Εξωσωματική γονιμοποίηση

Με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες χαμηλής ανταπόκρισης στα φάρμακα της εξωσωματικής.
Συνεργασία με την μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος. Δείτε περισσότερα εδώ.
Για οδηγίες χρήσης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης πατήστε εδώ.

>

Κολποσκόπηση / HPV λοίμωξη

Δίπλωμα-Πιστοποίηση Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκοπήσεων (www.bsccp.org.uk list of accredited colposcopists)

>

Αισθητική Γυναικολογία (Cosmetic Gynaecology)

SENIOR MEMBER OF EUROPEAN SOCIETY OF AESTHETIC GYNAECOLOGY (www.esag.org list of Senior members)

>

Κατάψυξη ωαρίων

Μείνετε για πάντα γόνιμες!