Υστεροσκόπηση και Γυναικολογικές Παθήσεις

Τι είναι η υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εξέταση του εσωτερικού της μήτρας, που αποκαλείται ενδομήτριος κοιλότητα, μέσω ενός οργάνου με εξελιγμένο σύστημα φακών. Το όργανο αυτό αποκαλείται υστεροσκόπιο.

Το υστεροσκόπιο είναι συνεπώς, ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου από 2,8 ως 10 mm, που συνδέεται με πηγή ψυχρού φωτισμού με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών και μέσω κάμερας με δέκτη (monitor) για την λήψη εικόνας, που προβάλλεται σε μια οθόνη.

Υστεροσκόπηση και γυναικολογικές παθήσεις

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Ενδείξεις υστεροσκόπησης

Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να ελέγξουμε:

 • Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας
 • Τα εσωτερικά στόμια των σαλπίγγων
 • Την υφή του ενδομητρίου (ενώ μπορούμε να λάβουμε και βιοψίες)
 • Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο)

Η υστεροσκόπηση διακρίνεται σε:

 1. Διαγνωστική
 2. Επεμβατική

Ο ιατρός μπορεί με την υστεροσκόπηση να εξετάσει, με άμεση όραση και σε μεγέθυνση, την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας (ενδομήτριο), καθώς και να αφαιρέσει την ίδια στιγμή πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις ή και να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (διάφραγμα της μήτρας).

Το 1869 ο Pantaleoni πραγματοποίησε την πρώτη υστεροσκόπηση σε άνθρωπο.

Τεχνική της υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση επιτυγχάνεται περνώντας μια λεπτή συσκευή τύπου τηλεσκοπίου, που ονομάζεται υστεροσκόπιο που είναι συνδεδεμένη με μια μικρή κάμερα μέσα από το κατώτερο στόμιο της μήτρας προς τον κόλπο, που λέγεται τράχηλος της μήτρας.

Δεν απαιτούνται τομές, ή ράμματα. Φυσιολογικός ορός χρησιμοποιείται, συνήθως, για να έχουμε καλή ορατότητα εντός του ενδομητρίου. Μερικές φορές, μια βιοψία μπορεί να ληφθεί και να αποσταλεί στο εργαστήριο για εξέταση.

Ο γυναικολόγος μπορεί έτσι να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της μήτρας, όπως πολύποδες, συμφύσεις, ινομυώματα και διάφραγμα της μήτρας. Μέσω του υστεροσκοπίου, μπορεί ο ιατρός να τα αφαιρέσει. Επίσης, μπορεί να βρει και να αφαιρέσει ένα αντισυλληπτικό σπιράλ που είχε μετακινηθεί και δεν ήταν δυνατόν να το αφαιρέσει στο ιατρείο.

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται μόνο από κατάλληλα εξειδικευμένο γυναικολόγο, συνήθως υπό γενική αναισθησία, αλλά ενίοτε, εφόσον το επιθυμεί και η ασθενής, χωρίς αναισθησία.

Συνήθη συμπτώματα που αποτελούν ενδείξεις για υστεροσκόπηση:

 • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση (μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία)
 • πολύ βαριές περιόδοι, συχνά με πήγματα αίματος
 • ακανόνιστη αιμορραγία μεταξύ περιόδων
 • ακανόνιστη αιμορραγία ενώ βρίσκεστε σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, ή σε θεραπεία για καρκίνο μαστού.
 • προβλήματα γονιμότητας
 • επαναλαμβανόμενες αποβολές

Συνήθη υπερηχογραφικά ευρήματα που αποτελούν ενδείξεις για υστεροσκόπηση:

 • Υποψία πολύποδος, ή ινομυώματος που προβάλλει εντός του ενδομητρίου
 • Πολύ παχύ ενδομήτριο
 • Υποψία συμφύσεων (συνήθως μετά από σαλπιγγογραφία)
 • Διάφραγμα μήτρας

Κάποιες φορές τα ανωτέρω δεν είναι ορατά στον υπερηχογραφικό έλεγχο, αλλά ο γυναικολόγος τα υποπτεύεται λόγω του ιστορικού της ασθενούς.

Γιατί να μας επιλέξετε

Ο γυναικολόγος-χειρουργός Ανδρέας Μπαζαίος MSc, FRCOG, ειδικεύτηκε εξ΄ολοκλήρου στο Λονδίνο, όπου μετά από εξεταστική διαδικασία έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπο-ειδικεύτηκε στην υπογονιμότητα και Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital) και στις Βρυξέλλες, και απέκτησε και Master of Science (MSc) στο ίδιο αντικείμενο στο University of Warwick, England. Έχει εκτελέσει χιλιάδες υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στα Νοσοκομεία ΙΑΣΩ και ΛΗΤΩ, από το 2000, έως σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μέλος της ομάδας ιατρών του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life. Η επαφή του με τους ασθενείς είναι άμεση, και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε 24ωρη βάση, για εξηγήσεις και συμβουλές.

Οι πολύ σημαντικές επιτυχίες, αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ασθενών που υπάρχουν στο παρόν site. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών, σχόλια των οποίων επίσης υπάρχουν στο σχετικό link, έρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακριβώς λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα είτε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο.

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;

Οι τομείς εξειδίκευσής μου αφορούν

>

Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση

Έχω πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις με αυτό τον τρόπο και είμαι μέλος της ομάδας υπευθύνων λειτουργίας του Ενδοσκοπικού τμήματος του ΙΑΣΩ.

>

Υπογονιμότητα και αναπαραγωγή - Εξωσωματική γονιμοποίηση

Με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες χαμηλής ανταπόκρισης στα φάρμακα της εξωσωματικής.
Συνεργασία με την μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος. Δείτε περισσότερα εδώ.
Για οδηγίες χρήσης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης πατήστε εδώ.

>

Κολποσκόπηση / HPV λοίμωξη

Δίπλωμα-Πιστοποίηση Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκοπήσεων (www.bsccp.org.uk list of accredited colposcopists)

>

Αισθητική Γυναικολογία (Cosmetic Gynaecology)

SENIOR MEMBER OF EUROPEAN SOCIETY OF AESTHETIC GYNAECOLOGY (www.esag.org list of Senior members)

>

Κατάψυξη ωαρίων

Μείνετε για πάντα γόνιμες!