Λαπαροσκόπηση

Η Ενδοσκόπηση στην Γυναικολογία

Η λαπαροσκοπική προσέγγιση υπερτερεί έναντι της παραδοσιακής («ανοικτής») τεχνικής σε πολλά σημεία. Διαβάστε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της χειρουργικής, που επιτρέπει σε κατάλληλα ειδικευμένους ιατρούς, να ολοκληρώσουν μια επέμβαση μέσω μικρών τομών (5-10mm), όπως συμβαίνει στην λαπαροσκόπηση ή διαμέσου φυσιολογικών οπών/αυλών του ανθρώπινου σώματος, χωρίς τομές, όπως συμβαίνει στην υστεροσκόπηση.


Επικοινωνήστε μαζί μου:
2106777732
6945700345

Κατά την υστεροσκόπηση, ελέγχεται η κοιλότητα της μήτρας μέσω μιας κάμερας που διέρχεται από τον τράχηλο αυτής, χωρίς τομή. Τόσο οι λαπαροσκοπικές, όσο και οι υστεροσκοπικές επεμβάσεις διενεργούνται μέσω μιας οθόνης, όπου προβάλλεται το χειρουργικό πεδίο.

Στην γυναικολογία, η συντριπτική πλειοψηφία των επεμβάσεων, μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά, με σχετικά περιοριστικά στοιχεία, ενδεχομένως, το εξαιρετικά αυξημένο σωματικό βάρος της ασθενούς και κάποιες (ελάχιστες) φορές, ένα ιδιαίτερα δυσμενές προηγούμενο ιατρικό-χειρουργικό ιστορικό. Λαπαροσκοπικά μπορούν να αφαιρεθούν ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, πυελικοί λεμφαδένες, καθώς και να γίνει θεραπεία ενδομητρίωσης, ολική ή υφολική υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) και πληθώρα άλλων γυναικολογικών και ουρογυναικολογικών επεμβάσεων. Υστεροσκοπικά, αφαιρούνται πολύποδες ενδομητρίου, ινομυώματα, διαφράγματα μήτρας.

Μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο email μου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο μου.

Φόρμα Επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;

Πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων, αποτελούν:

 • Οι μικρές τομές, που προκαλούν πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και καθιστούν λιγότερο αναγκαία την χρήση παυσίπονου.
 • Ελαχιστοποίηση της κατάκλισης κατά 4-5 φορές και ταχεία επαναφορά στην καθημερινή δραστηριότητα.
 • Η άμεση κινητοποίηση μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
 • Μεγάλη μείωση των ποσοστών μετεγχειρητικών συμφύσεων, που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε νέα επέμβαση για την αντιμετώπισή τους.
 • Η πιθανότητα σχηματισμού μετεγχειρητικής κήλης είναι ελάχιστη. Το αντίθετο συμβαίνει στην «ανοικτή» επέμβαση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνει με μέση υπερ/υπο-ομφάλια τομή.
 • Εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα. Οι μόλις ορατές τομές των 5-10mm δεν συγκρίνονται με τις τομές της παραδοσιακής χειρουργικής.
 • Οικονομικά οφέλη: Αν και το κόστος της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι μεγαλύτερο, λόγω του σχετικά ακριβού αναλώσιμου εξοπλισμού, τελικά το συνολικό κόστος νοσηλείας-αποθεραπείας είναι παρόμοιο, ή και χαμηλότερο από αυτό της «ανοικτής» επέμβασης, λόγω της μικρής (συχνά ΜΙΑΣ ημέρας) παραμονής στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τις 4-5 ημέρες της «ανοικτής» μεθόδου. Επίσης, η απώλεια εισοδήματος λόγω αποχής από την εργασία, εξαιτίας της παραμονής στο νοσοκομείο, είναι πολύ μικρότερη μετά το λαπαροσκοπικό χειρουργείο.

Μειονεκτήματα/περιορισμοί:

 • Ο μέσος χειρουργικός χρόνος για μια λαπαροσκοπική επέμβαση είναι συχνά μεγαλύτερος από αυτόν μιας «ανοικτής», αν και κάποιες φορές συμβαίνει το αντίθετο.
 • Χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση ενός χειρουργού, που υπερβαίνει τα χρόνια της ειδικότητός του. Η εξοικείωση με τη διδιάστατη εικόνα της οθόνης της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι αρκετά πιο δύσκολη σε σχέση με την τρισδιάστατη εικόνα που έχει ο «παραδοσιακός» χειρουργός. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον λαπαροσκόπο χειρουργό, να μπορεί να ολοκληρώσει την επέμβαση «ανοικτά», αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Αν και αυτό σπάνια είναι απαραίτητο, είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει η ασθενής να είναι ενήμερη.
 • Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν κάποιες ιδιαίτερες επιπλοκές, που δεν συμβαίνουν στις «ανοικτές» επεμβάσεις και σχετίζονται είτε με τη χρήση του διοξειδίου του άνθρακα, που χρησιμοποιείται για τη διάταση της κοιλιακής κοιλότητας, είτε με την εισαγωγή των “οδηγών” (trocars) κατά την έναρξη της επέμβασης, όπου υπάρχει μικρός κίνδυνος τρώσης κάποιου υποκείμενου οργάνου, πχ, εντέρου. Η χρήση νέων μεθόδων και η εισαγωγή της Ρομποτικής χειρουργικής στην καθημερινή πράξη μειώνει κάποιους περιορισμούς της λαπαροσκοπικής τεχνικής.

Πάντως, συνολικά, η ενδοσκοπική χειρουργική θεωρείται χαμηλού κινδύνου τεχνική, στα κατάλληλα χέρια, και αποτελεί την προτιμητέα μέθοδο αντιμετώπισης των γυναικολογικών προβλημάτων, που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Επικοινωνήστε μαζί μου:
2106777732
6945700345

Ανδρέας Μπαζαίος MSc, DFFP, FRCOG
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Εξειδικευμένος στην Ενδοσκοπική Χειρουργική
Μέλος του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων & Γυναικολόγων

Μπορείτε να δείτε τα βραβεία και πιστοποιήσεις πατώντας εδώ.

Νέα
Για πάντα γόνιμη
Yoga & Εγκυμοσύνη
 • Υπερηχογράφος
 • Κολποσκόπιο
 • Κολπική αναζωογόνηση - Ραδιοσυχνότητες THERMiVa
 • Ειδικός εξοπλισμός - Υπερηχογράφος

 • Ειδικός εξοπλισμός - Κολποσκόπιο

 • Ειδικός εξοπλισμός - Κολπική αναζωογόνηση - Ραδιοσυχνότητες ThermiVa