Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Μήτρας (Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή)

Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Μήτρας

H λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση της μήτρας.

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Πότε αφαιρείται η μήτρα? Ποιες ασθενείς έχουν ένδειξη για αφαίρεση της μήτρας?

Η πιο συχνή αιτία υστερεκτομής είναι οι παρατεταμένες και βαρειές περίοδοι, με ή χωρίς πόνο. Συχνά αυτές οφείλονται σε ινομυώματα και προκαλούν πτώση του αιματοκρίτη (αναιμία) που μπορεί να οδηγήσει σε μετάγγιση αίματος. Άλλοι λόγοι για υστερεκτομή, είναι προκαρκινικές υπερπλασίες του ενδομητρίου, πιεστικά φαινόμενα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο από πολλαπλά ινομυώματα, αλλά και χαλάρωση της μήτρας. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την τεκνοποίηση, γιατί μετά την ολική ή μερική αφαίρεση της μήτρας, η εγκυμοσύνη δεν είναι πλέον εφικτή.

Υπάρχουν 3 τύποι επεμβάσεων που μπορεί να γίνουν Λαπαροσκοπικά:

  1. Λαπαροσκοπική αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας, χωρίς την αφαίρεση των ωοθηκών (ολική υστερεκτομή, άνευ των εξαρτημάτων)
  2. Λαπαροσκοπική αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας και των ωοθηκών (ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων)
  3. Λαπαροσκοπική αφαίρεση των ¾ της μήτρας (του λεγόμενου σώματος της μήτρας) και διατήρηση του τράχηλου της μήτρας (υφολική υστερεκτομή). Οι ωοθήκες, και πάλι μπορεί να αφαιρεθούν, ή όχι, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο τελευταίος τύπος επέμβασης, προτείνεται συνήθως σε νεώτερες γυναίκες, με φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου, γιατί με τον τύπο αυτό της επέμβασης δεν αλλάζει η ανατομία του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας, που ουσιαστικά συμμετέχει στην σεξουαλική επαφή. Επίσης, η διατήρηση του τραχήλου, καθιστά την ίδια την επέμβαση λίγο πιο γρήγορη και ασφαλέστερη, ενώ μειώνεται η πιθανότητα χαλάρωσης του άνω τμήματος του κόλπου μετά από χρόνια. Όταν ο τράχηλος και οι ωοθήκες μείνουν στη θέση τους, υπάρχει μικρή πιθανότητα (5%), η γυναίκα να έχει ελάχιστη αιμόρροια, που θα αντιστοιχεί στις περιόδους της. Εάν η ασθενής έχει ιστορικό προ-καρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, είναι καλύτερα να αφαιρέσει ολόκληρη τη μήτρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής υστερεκτομής;

Οι περισσότερες ασθενείς που υποβάλλονται σε υστερεκτομή για τη θεραπεία της μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας ή των ινομυωμάτων μπορεί να κάνουν λαπαροσκοπική υστερεκτομή.

Ενδέχεται αυτή να μην είναι δυνατή σε λίγες μόνο περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εάν η μήτρα είναι ιδιαίτερα ευμεγέθης, ή έχει πολλαπλά και μεγάλα ινομυώματα, ή αν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε πολλά «ανοικτά» χειρουργεία στην κοιλιακή χώρα στο παρελθόν. Συνήθως, επίσης δεν γίνεται σε γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο, καθώς και ιδιαίτερα παχύσαρκες.

Τι είδους αναισθησία θα χρειαστείτε;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία

Είναι αναγκαία η νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από την εγχείρηση;

Η πλειοψηφία των ασθενών μας πάει σπίτι την επόμενη ημέρα μετά τη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Γιατί προτείνουμε την αφαίρεση της μήτρας με Λαπαροσκόπηση;

Αν η ίδια επέμβαση γίνει «ανοικτά», η ίδια γυναίκα θα παραμείνει στο νοσοκομείο 3-5 ημέρες! Επίσης, τα επίπεδα μετεγχειρητικού πόνου είναι πολύ χαμηλότερα και το αισθητικό αποτέλεσμα από τις ιδιαίτερα μικρές τομές, που δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό, ασύγκριτα καλύτερο.

Οι γυναίκες μπορούν να ξαναρχίσουν άσκηση εντός μίας εβδομάδος και το σεξ μέσα σε 4 εβδομάδες από τη χειρουργική επέμβαση.

Σχετικές παραπομπές:

Προετοιμασία για την Λαπαροσκόπηση

Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;

Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης

Γιατί να μας εμπιστευτείτε

Ο γυναικολόγος-χειρουργός Ανδρέας Μπαζαίος MSc, FRCOG, ειδικεύτηκε εξ΄ολοκλήρου στο Λονδίνο, όπου μετά από εξεταστική διαδικασία έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπο-ειδικεύτηκε στην υπογονιμότητα και Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital) και στις Βρυξέλλες, και απέκτησε και Master of Science (MSc) στο ίδιο αντικείμενο στο University of Warwick, England. Έχει εκτελέσει χιλιάδες υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στα Νοσοκομεία ΙΑΣΩ και ΛΗΤΩ, από το 2000, έως σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι μέλος της ομάδας ιατρών του Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life. Η επαφή του με τους ασθενείς είναι άμεση, και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε 24ωρη βάση, για εξηγήσεις και συμβουλές.

Οι πολύ σημαντικές επιτυχίες, αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ασθενών που υπάρχουν στο παρόν site. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών, σχόλια των οποίων επίσης υπάρχουν στο σχετικό link, έρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακριβώς λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα είτε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο.

Με χαρά δεχτήκαμε και για τη φετινή χρονιά το «Βραβείο Ασθενών».

Βραβείο What Clinic 2022

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;

 

Οι τομείς εξειδίκευσής μου αφορούν

>

Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση

Έχω πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις με αυτό τον τρόπο και είμαι μέλος της ομάδας υπευθύνων λειτουργίας του Ενδοσκοπικού τμήματος του ΙΑΣΩ.

>

Υπογονιμότητα και αναπαραγωγή - Εξωσωματική γονιμοποίηση

Με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες χαμηλής ανταπόκρισης στα φάρμακα της εξωσωματικής.
Συνεργασία με την μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος. Δείτε περισσότερα εδώ.
Για οδηγίες χρήσης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης πατήστε εδώ.

>

Κολποσκόπηση / HPV λοίμωξη

Δίπλωμα-Πιστοποίηση Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκοπήσεων (www.bsccp.org.uk list of accredited colposcopists)

>

Αισθητική Γυναικολογία (Cosmetic Gynaecology)

SENIOR MEMBER OF EUROPEAN SOCIETY OF AESTHETIC GYNAECOLOGY (www.esag.org list of Senior members)

>

Κατάψυξη ωαρίων

Μείνετε για πάντα γόνιμες!