Κολποσκόπηση

Οι ιοί των ανθρώπινων Θηλωμάτων, ή περισσότερο γνωστοί, ως ιοί των κονδυλωμάτων (Human papillomavirus-HPV) είναι το πλέον κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στον πλανήτη! Μεταξύ 50% και 80% του πληθυσμού είναι φορείς ενός τουλάχιστον από αυτούς τους ιούς. Μόνο στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο 6.000.000 νέοι φορείς των ιών αυτών προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Οι HPV είναι τελείως διαφορετικοί από τους ιούς του έρπητος (HSV) ή τους HIV.

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Υπάρχουν δεκάδες τύποι ιών HPV που μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το λάρυγγα, κλπ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς, ενώ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για αυτό και η χρήση προφυλακτικού, είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε κάθε νέα σχέση. Υπάρχουν (PCR) tests που μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη ΗPV ιών καθώς και το συγκεκριμένο τύπο ιού που φέρει κάποιος.

Αρκετές γυναίκες αναπτύσσουν κονδυλώματα, ή άτυπα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας, που σε βάθος πολλών ετών, χωρίς θεραπεία, μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το διάστημα αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα 10 έτη μετά την αρχική έκθεση στους ιούς.

Οι HPV μεταδίδονται με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής, κολπικής, πρωκτικής, ή και στοματογεννητικής επαφής και μπορούν να μεταδοθούν περισσότεροι του ενός τύποι ιών.

Πολύ σπάνια, οι ιοί HPV μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο νεογέννητο, κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού και το νεογνό προσβάλλεται από Juvenile-Onset Recurrent Respiratory Papillomatosis (JORRP).

Τα (οξυτενή) κονδυλώματα προκαλούνται από τους ιούς HPV types 6 και 11 και συχνά παρουσιάζονται σαν μικρές «κρεατοελιές» ή μικροσκοπικές «ρώγες σταφυλιού» στα έξω γεννητικά όργανα. Σχεδόν ποτέ αυτές οι βλάβες δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Τα εξωτερικά κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν και με φαρμακευτική αγωγή (κρέμα) καθώς και με καυτηριασμό.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε ποσοστό 80% στους ιούς HPV types 16 και 18. Δυστυχώς, αυτοί οι τύποι δεν προκαλούν συμπτώματα. Ευτυχώς, όμως, ανιχνεύονται οι προκαρκινικές βλάβες που προκαλούν, με το test Papanikolaou και την κολποσκόπηση.

Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και η εξειδίκευση από πλευράς ιατρού, στο χώρο ενός ιατρείου. Δεν χρειάζεται αναισθησία και πραγματοποιείται με την εναπόθεση διαλύματος 5% acetic acid στον τράχηλο της μήτρας. Οι προσβεβλημένες από τους HPV περιοχές, φαίνονται έντονα λευκές, και βιοψίες μπορούν να παρθούν, την ίδια στιγμή, ώστε να τεθεί η διάγνωση της βαρύτητας του προβλήματος. Υπάρχουν χαμηλού βαθμού (Low Grade-LGSIL) βλάβες και υψηλού βαθμού (High grade-HGSIL) βλάβες. Η βαρύτητα του προβλήματος, σε συνδυασμό με την ηλικία, τη διάρκεια του προβλήματος, πρόθεση για τεκνοποίηση, κλπ, κατευθύνουν τον ιατρό και την ασθενή στο να πάρουν απόφαση παρέμβασης/θεραπείας ή απλής παρακολούθησης, δεδομένου ότι σχεδόν οι μισές ήπιου βαθμού βλάβες υποστρέφουν αυτόματα εντός 2ετίας. Σε αυτό βοηθά το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα της ίδιας της ασθενούς, ιδιαίτερα αν η ίδια διακόψει το κάπνισμα, εφόσον είναι καπνίστρια. Με την θεραπεία, όποτε αυτή κριθεί απαραίτητη, καμία σχεδόν γυναίκα δεν αναπτύσσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η θεραπεία είναι ήπια χειρουργική παρέμβαση με καυτηριασμό ή αφαίρεση της βλάβης (Loop, ή κωνοειδή εκτομή)

Η πρόληψη έναντι των ιών αυτών είναι εφικτή μέσω εμβολίων για τους τύπους 6, 11, 16, 18. Η αγωγή είναι σε 2 ή 3 δόσεις και γίνεται ενδομυϊκά. Το σωστό είναι να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός πριν την έναρξη των επαφών. Στη Ελλάδα, η προτεινόμενη ηλικία είναι μεταξύ 12 και 16 ετών για τα κορίτσια. Και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, όμως μπορούν να εμβολιασθούν, εφόσον δεν έχουν εκτεθεί στους ανωτέρω ιούς. Δύο τύποι εμβολίων υπάρχουν παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή (Cervarix και Gardasil). Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία!

Σε κάθε περίπτωση, η ετήσια παρακολούθηση από τον ειδικό ιατρό, εξασφαλίζει τη γυναίκα από σοβαρές καταστάσεις σχετιζόμενες με τους ιούς αυτούς.

 

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;

 

Οι τομείς εξειδίκευσής μου αφορούν

>

Λαπαροσκόπηση και Υστεροσκόπηση

Έχω πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις με αυτό τον τρόπο και είμαι μέλος της ομάδας υπευθύνων λειτουργίας του Ενδοσκοπικού τμήματος του ΙΑΣΩ.

>

Υπογονιμότητα και αναπαραγωγή - Εξωσωματική γονιμοποίηση

Με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες χαμηλής ανταπόκρισης στα φάρμακα της εξωσωματικής.
Συνεργασία με την μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα σπέρματος. Δείτε περισσότερα εδώ.
Για οδηγίες χρήσης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης πατήστε εδώ.

>

Κολποσκόπηση / HPV λοίμωξη

Δίπλωμα-Πιστοποίηση Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκοπήσεων (www.bsccp.org.uk list of accredited colposcopists)

>

Αισθητική Γυναικολογία (Cosmetic Gynaecology)

SENIOR MEMBER OF EUROPEAN SOCIETY OF AESTHETIC GYNAECOLOGY (www.esag.org list of Senior members)

>

Κατάψυξη ωαρίων

Μείνετε για πάντα γόνιμες!