Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Κατάψυξη ωαρίων
Αρωματοθεραπεία & μασάζ στον τοκετό
Κοσμητική γυναικολογία
Yoga και εγκυμοσύνη
Ωοληψία
Τοκετός στο νερό
Εξωτερική όψη ιατρείου - Αγίας Σοφίας 6, Νέο Ψυχικό
Χώρος αναμονής ιατρείου

Υστεροσκόπηση και Γυναικολογικές Παθήσεις

Τι είναι η υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εξέταση του εσωτερικού της μήτρας, που αποκαλείται ενδομήτριος κοιλότητα, μέσω ενός οργάνου με εξελιγμένο σύστημα φακών. Το όργανο αυτό αποκαλείται υστεροσκόπιο.

Το υστεροσκόπιο είναι συνεπώς, ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου από 2,8 ως 10 mm, που συνδέεται με πηγή ψυχρού φωτισμού με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών και μέσω κάμερας με δέκτη (monitor) για την λήψη εικόνας, που προβάλλεται σε μια οθόνη.

Υστεροσκόπηση και γυναικολογικές παθήσεις


Επικοινωνήστε μαζί μου:

Ενδείξεις υστεροσκόπησης

Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να ελέγξουμε:

 • Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας
 • Τα εσωτερικά στόμια των σαλπίγγων
 • Την υφή του ενδομητρίου (ενώ μπορούμε να λάβουμε και βιοψίες)
 • Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο)

Η υστεροσκόπηση διακρίνεται σε:

 1. Διαγνωστική
 2. Επεμβατική

Ο ιατρός μπορεί με την υστεροσκόπηση να εξετάσει, με άμεση όραση και σε μεγέθυνση, την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας (ενδομήτριο), καθώς και να αφαιρέσει την ίδια στιγμή πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις ή και να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (διάφραγμα της μήτρας).

Το 1869 ο Pantaleoni πραγματοποίησε την πρώτη υστεροσκόπηση σε άνθρωπο.

Τεχνική της υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση επιτυγχάνεται περνώντας μια λεπτή συσκευή τύπου τηλεσκοπίου, που ονομάζεται υστεροσκόπιο που είναι συνδεδεμένη με μια μικρή κάμερα μέσα από το κατώτερο στόμιο της μήτρας προς τον κόλπο, που λέγεται τράχηλος της μήτρας.

Δεν απαιτούνται τομές, ή ράμματα. Φυσιολογικός ορός χρησιμοποιείται, συνήθως, για να έχουμε καλή ορατότητα εντός του ενδομητρίου. Μερικές φορές, μια βιοψία μπορεί να ληφθεί και να αποσταλεί στο εργαστήριο για εξέταση.

Ο γυναικολόγος μπορεί έτσι να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα στο εσωτερικό της μήτρας, όπως πολύποδες, συμφύσεις, ινομυώματα και διάφραγμα της μήτρας. Μέσω του υστεροσκοπίου, μπορεί ο ιατρός να τα αφαιρέσει. Επίσης, μπορεί να βρει και να αφαιρέσει ένα αντισυλληπτικό σπιράλ που είχε μετακινηθεί και δεν ήταν δυνατόν να το αφαιρέσει στο ιατρείο.

Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται μόνο από κατάλληλα εξειδικευμένο γυναικολόγο, συνήθως υπό γενική αναισθησία, αλλά ενίοτε, εφόσον το επιθυμεί και η ασθενής, χωρίς αναισθησία.

Συνήθη συμπτώματα που αποτελούν ενδείξεις για υστεροσκόπηση:

 • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση (μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία)
 • πολύ βαριές περιόδοι, συχνά με πήγματα αίματος
 • ακανόνιστη αιμορραγία μεταξύ περιόδων
 • ακανόνιστη αιμορραγία ενώ βρίσκεστε σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, ή σε θεραπεία για καρκίνο μαστού.
 • προβλήματα γονιμότητας
 • επαναλαμβανόμενες αποβολές

Συνήθη υπερηχογραφικά ευρήματα που αποτελούν ενδείξεις για υστεροσκόπηση:

 • Υποψία πολύποδος, ή ινομυώματος που προβάλλει εντός του ενδομητρίου
 • Πολύ παχύ ενδομήτριο
 • Υποψία συμφύσεων (συνήθως μετά από σαλπιγγογραφία)
 • Διάφραγμα μήτρας

Κάποιες φορές τα ανωτέρω δεν είναι ορατά στον υπερηχογραφικό έλεγχο, αλλά ο γυναικολόγος τα υποπτεύεται λόγω του ιστορικού της ασθενούς.

Γιατί να μας επιλέξετε

Ο γυναικολόγος-χειρουργός Ανδρέας Μπαζαίος MSc, FRCOG, ειδικεύτηκε εξ΄ολοκλήρου στο Λονδίνο, όπου μετά από εξεταστική διαδικασία έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπο-ειδικεύτηκε στην υπογονιμότητα και Υστεροσκοπική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο Λονδίνο (St Bartholomew’s Hospital) και στις Βρυξέλλες, και απέκτησε και Master of Science (MSc) στο ίδιο αντικείμενο στο University of Warwick, England. Έχει εκτελέσει χιλιάδες υστεροσκοπικές και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στα Νοσοκομεία ΙΑΣΩ και ΛΗΤΩ, από το 2000, έως σήμερα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η επαφή του με τους ασθενείς είναι άμεση, και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο σε 24ωρη βάση, για εξηγήσεις και συμβουλές.

Οι πολύ σημαντικές επιτυχίες, αντικατοπτρίζονται στα σχόλια ασθενών που υπάρχουν στο παρόν site. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός ασθενών, σχόλια των οποίων επίσης υπάρχουν στο σχετικό link, έρχονται από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ακριβώς λόγω της αμεσότητας στην επικοινωνία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα είτε μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα ώστε να κανονίσουμε μία συνάντηση στο ιατρείο.

Φόρμα επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά.)
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Εισάγετε έναν τηλεφωνικό αριθμό.
Εισάγετε έγκυρο Email.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Το πεδίο είναι υποχρεωτικό.
Είστε Ρομπότ;

Συχνές ερωτήσεις

Υστεροσκόπηση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια επέμβαση/εξέταση, κατά την οποία μια πολύ λεπτή κάμερα (υστεροσκόπιο) εισέρχεται στη μήτρα, διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Ουσιαστικά, η κάμερα ακολουθεί την ανάστροφη πορεία από αυτή που ακολουθεί το αίμα της περιόδου. Με αυτό τον τρόπο, δεν γίνεται καμία τομή σε σημείο του σώματος και δεν τοποθετούνται ράμματα.

Ο ιατρός μπορεί με την υστεροσκόπηση να εξετάσει, με άμεση όραση και σε μεγέθυνση, την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας (ενδομήτριο), καθώς και να αφαιρέσει την ίδια στιγμή πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις ή και να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (διάφραγμα της μήτρας).

Η υστεροσκόπηση ενδείκνυται για:

 • τη διερεύνηση βαρειών και συχνών περιόδων της γυναίκας, υπογονιμότητας, αποκλεισμό καρκίνου της μήτρας, και διερεύνηση αιτιών καθ’ έξιν αποβολών.
 • τη διάγνωση και θεραπεία πολυπόδων, ινομυωμάτων και άλλων προβλημάτων της μήτρας.

Η υστεροσκόπηση, συνήθως, δεν απαιτεί παραμονή-διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και η ασθενής είναι σε θέση να φύγει μετά από 1-2 ώρες από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στις δραστηριότητες (και άσκηση) από την επόμενη κιόλας ημέρα. Απαιτεί ελαφρά αναισθησία. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η υστεροσκόπηση, εκτός νοσοκομείου, χωρίς αναισθησία (office hysteroscopy).

Η επέμβαση διαρκεί 5-10 λεπτά, αν αφορά διαγνωστικούς σκοπούς, ή έως 20-25 λεπτά, αν αφαιρεθούν πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, κλπ . Μετά την επέμβαση, ελάχιστη ενόχληση, τύπου περιόδου, είναι αναμενόμενη, καθώς και μικρή κολπική αιμορραγία που διαρκεί έως 5-7 ημέρες. Η ασθενής μπορεί άμεσα να τραφεί ελεύθερα. Η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να τελειώσει η κολπική αιμόρροια, ώστε να αποτραπεί η περίπτωση λοίμωξης. Για τον ίδιο λόγο, χορηγείται και αντιβίωση για κάποιες ημέρες, από του στόματος.

Η υστεροσκόπηση θεωρείται γενικά ιδιαιτέρως ασφαλής, αλλά όπως σε όλες τις επεμβάσεις υπάρχουν κάποιες (σπάνιες) επιπλοκές, όπως:

 • διάτρηση της μήτρας. Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις, η επιπλοκή αυτή οδηγεί σε άλλη επέμβαση, με σκοπό τη συρραφή και αποκατάσταση της μήτρας
 • σοβαρή αιμορραγία που σπανιότατα οδηγεί σε μετάγγιση αίματος
 • φλεγμονή της μήτρας και πυελική φλεγμονή

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17.00 - 21.00 (κατόπιν ραντεβού)
Για ραντεβού καλέστε: 2106777732
Σε επείγουσα ανάγκη καλέστε όλο το 24ωρο: 6945700345

Νέα
Για πάντα γόνιμη
Yoga & Εγκυμοσύνη
 • Υπερηχογράφος
 • Κολποσκόπιο
 • Κολπική αναζωογόνηση - Ραδιοσυχνότητες THERMiVa
 • Ειδικός εξοπλισμός - Υπερηχογράφος

 • Ειδικός εξοπλισμός - Κολποσκόπιο

 • Ειδικός εξοπλισμός - Κολπική αναζωογόνηση - Ραδιοσυχνότητες ThermiVa