Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Κατάψυξη ωαρίων
Αρωματοθεραπεία & μασάζ στον τοκετό
Κοσμητική γυναικολογία
Yoga και εγκυμοσύνη
Ωοληψία
Τοκετός στο νερό
Εξωτερική όψη ιατρείου - Αγίας Σοφίας 6, Νέο Ψυχικό
Χώρος αναμονής ιατρείου

Υστεροσκόπηση

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια επέμβαση/εξέταση, κατά την οποία μια πολύ λεπτή κάμερα (υστεροσκόπιο) εισέρχεται στη μήτρα, διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Ουσιαστικά, η κάμερα ακολουθεί την ανάστροφη πορεία από αυτή που ακολουθεί το αίμα της περιόδου. Με αυτό τον τρόπο, δεν γίνεται καμία τομή σε σημείο του σώματος και δεν τοποθετούνται ράμματα.

Ο ιατρός μπορεί με την υστεροσκόπηση να εξετάσει, με άμεση όραση και σε μεγέθυνση, την εσωτερική κοιλότητα της μήτρας (ενδομήτριο), καθώς και να αφαιρέσει την ίδια στιγμή πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις ή και να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (διάφραγμα της μήτρας).

Η υστεροσκόπηση ενδείκνυται για:

 • τη διερεύνηση βαρειών και συχνών περιόδων της γυναίκας, υπογονιμότητας, αποκλεισμό καρκίνου της μήτρας, και διερεύνηση αιτιών καθ’ έξιν αποβολών.
 • τη διάγνωση και θεραπεία πολυπόδων, ινομυωμάτων και άλλων προβλημάτων της μήτρας.

Η υστεροσκόπηση, συνήθως, δεν απαιτεί παραμονή-διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και η ασθενής είναι σε θέση να φύγει μετά από 1-2 ώρες από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στις δραστηριότητες (και άσκηση) από την επόμενη κιόλας ημέρα. Απαιτεί ελαφρά αναισθησία. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η υστεροσκόπηση, εκτός νοσοκομείου, χωρίς αναισθησία (office hysteroscopy).

Η επέμβαση διαρκεί 5-10 λεπτά, αν αφορά διαγνωστικούς σκοπούς, ή έως 20-25 λεπτά, αν αφαιρεθούν πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, κλπ . Μετά την επέμβαση, ελάχιστη ενόχληση, τύπου περιόδου, είναι αναμενόμενη, καθώς και μικρή κολπική αιμορραγία που διαρκεί έως 5-7 ημέρες. Η ασθενής μπορεί άμεσα να τραφεί ελεύθερα. Η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να τελειώσει η κολπική αιμόρροια, ώστε να αποτραπεί η περίπτωση λοίμωξης. Για τον ίδιο λόγο, χορηγείται και αντιβίωση για κάποιες ημέρες, από του στόματος.

Η υστεροσκόπηση θεωρείται γενικά ιδιαιτέρως ασφαλής, αλλά όπως σε όλες τις επεμβάσεις υπάρχουν κάποιες (σπάνιες) επιπλοκές, όπως:

 • διάτρηση της μήτρας. Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις, η επιπλοκή αυτή οδηγεί σε άλλη επέμβαση, με σκοπό τη συρραφή και αποκατάσταση της μήτρας
 • σοβαρή αιμορραγία που σπανιότατα οδηγεί σε μετάγγιση αίματος
 • φλεγμονή της μήτρας και πυελική φλεγμονή

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17.00 - 21.00 (κατόπιν ραντεβού)
Για ραντεβού καλέστε: 2106777732
Σε επείγουσα ανάγκη καλέστε όλο το 24ωρο: 6945700345

Νέα
Για πάντα γόνιμη
Yoga & Εγκυμοσύνη
 • Υπερηχογράφος
 • Κολποσκόπιο
 • Κολπική αναζωογόνηση - Ραδιοσυχνότητες THERMiVa
 • Ειδικός εξοπλισμός - Υπερηχογράφος

 • Ειδικός εξοπλισμός - Κολποσκόπιο

 • Ειδικός εξοπλισμός - Κολπική αναζωογόνηση - Ραδιοσυχνότητες ThermiVa